Program de mentorat

“Să fii mentor înseamnă să susții și încurajezi oamenii să-și gestioneze propriul proces de învățare pentru a-și maximiza potențialul, a-și dezvolta abilitățile, a-și îmbunătăți performanța și a deveni persoana care își doresc să devină.”  Eric Parsloe, Școala de Mentorat și Coaching, Oxford

Descarcă Formularul AFAM GoMentor

Ce este mentoratul?

Mentoratul este un instrument puternic de dezvoltare personală și împuternicire. Este un mod eficient de a ajuta oamenii să progreseze în carieră. Este un parteneriat special între două persoane bazate pe dedicația față de procesul de mentorat, scopuri și așteptări comune, concentrare pe sarcini, respect și încredere reciprocă. Mentoratul presupune activități care au drept rezultat transferul de cunoștințe de la mentor la mentee. Atât mentorul, cât și mentee-ul îl ajută pe celălalt, dar și se dezvoltă în acest proces. Mentee-ul obține cunoștințe valoroase din experiența și greșelile anterioare ale mentorului și își crește competențele în anumite domenii. Mentee-ii au posibilitatea să stabilească relații cu persoane care se află la un nivel mai înalt de dezvoltare în calitate de antreprenori.

Cine este mentorul?

Un mentor este o persoană cu experiență și cunoștințe care poate contribui la dezvoltarea mentee-ului. Este un ghid care știe cum să-l ajute pe mentee să găsească direcția potrivită și să identifice soluții la problemele cu care se confruntă. Acesta are de obicei două roluri pentru mentee: rolul legat de carieră, care presupune ca mentorul să ofere sfaturi, feedback, consiliere pentru a ajuta la creșterea performanței profesionale a mentee-ului și rolul psihologic, care presupune oferirea unui sistem de susținere a mentee-ului pe care acesta să se poată baza.

Cine este mentee-ul?

Un mentee este persoana care este consiliată, ghidată și sfătuită. Care se confruntă cu anumite probleme în carieră sau are anumite scopuri pe care vrea să le atingă și are nevoie de ajutor și consiliere de la o persoană cu mai multă experiență.

Beneficiile mentoratului

Studiile arată că persoanele care au lucrat cu mentori sunt mai dedicate profesiei și carierei lor, decât cele care nu au avut niciodată un mentor. (Wanberg, Welsh, & Hezlett, 2003). Mai mult decât atât, persoanele care au fost mentorate deseori au salarii mai mari, au performanță mai înaltă, sunt promovate mai ușor și au un progres mai rapid în carieră.

Beneficiile mentoratului pentru Mentor:

 • Își reînnoiește entuziasmul față de rolul de expert
 • Dezvoltă abilitățile de coaching, consiliere, ascultare
 • Dezvoltă și practică un stil individual de leadership
 • Demonstrează cunoștințe și competență

Beneficiile mentoratului pentru Mentee:

 • Înțelege mai bine de ce are nevoie pentru a crește din punct de vedere profesional
 • Obține capacitatea de a transforma valorile și strategiile în acțiuni productive
 • Completează activitățile continue de instruire și dezvoltare
 • Obține oportunități de avansare în carieră
 • Obține comentarii la idei și feedback onest
 • Dezvoltă rețeaua profesională și obține acces la mai multe persoane
 • Sporește abilitatea de a-și exprima așteptările, scopurile, preocupările.

ROLURI, RESPONSABILITĂȚI ÎNTR-O RELAȚIE DE MENTORAT

Dezvoltarea mentee-ului depinde nu doar de talentul mentorului, ci foarte mult și de dedicația pe care o are acesta în a-și explora aspirațiile profesionale, punctele tari și slabe, de colaborarea cu mentorul asupra mijloacelor de a atinge scopurile, de angajamentul său față de programul de mentorat, de efortul pe care îl depune în implementarea strategiilor identificate. Mentorul va ajuta mentee-ul să vadă calea pe care trebuie să o urmeze. Mentee-ul se va putea bucura de beneficiul pe care îl aduce posibilitatea de a învăța din experiența și greșelile mentorului.

Responsabilități:

 – Mentor:

 • Să se întâlnească personal cu mentee-ul și să desfășoare activități de mentorat (cel puțin o dată pe lună)
 • Să-și împărtășească deschis experiența și succesul profesional
 • Să fie accesibil, dedicat, implicat pe tot parcursul programului
 • Să asculte cu atenție
 • Să ofere feedback deschis și onest
 • Să ofere încurajare și susținere
 • Să fie un model de urmat pozitiv
 • Să împărtășească lecțiile învățate din propria experiență
 • Să ofere resurse pentru lucru individual
 • Să păstreze confidențialitatea conversațiilor

– Mentee:

 • Să se întâlnească cu mentorul în fiecare lună și să desfășoare activități de mentorat
 • Să fie proactiv în contactarea mentorului și programarea ședințelor
 • Să fie dedicat dezvoltării personale
 • Să-și asume responsabilitatea pentru obținerea și îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor
 • Să discute despre planificarea dezvoltării personale cu mentorul
 • Să fie deschis și onest când este vorba de scopuri, așteptări, provocări și preocupări, astfel încât mentorul să poată ajuta
 • Să se pregătească de ședințe și să vină cu o agendă
 • Să asculte activ și să adreseze întrebări
 • Să solicite sfaturi, păreri, feedback și indicații de la mentor
 • Să realizeze lucrul individual solicitat de mentor
 • Să păstreze confidențialitatea conversațiilor
 • Să respecte timpul și resursele mentorului
 • Să fie accesibil, dedicat și implicat pe toată durata programului
 • Să ofere într-un mod confortabil feedback mentorului cu privire la metodele care funcționează și cele care nu funcționează în cadrul ședințelor de mentorat

Pentru a maximiza rezultatul acestei experiențe pentru mentee și pentru a asigura că mentorul obține valoare din timpul dedicat dezvoltării profesionale a mentee-ului, recomandăm ca mentee să acorde programului cel puțin 5 ore pe lună.

 

Etapele de desfășurare a programului de mentorat în afaceri AFAM:

 1. Etapa de depunere a aplicațiilor (18 decembrie 2017 – 15 ianuarie 2018)

Potențialele mentee vor completa un chestionar pe care îl pot accesa pe site-ul AFAM sau pe pagina de facebook, prin care își vor exprima dorința de a aplica la program și vor preciza care sunt așteptările lor față  de programul de mentorat.

 1. Etapa de analiză a aplicațiilor și selectare a participanților la program (15 ianuarie – 10 februarie 2018).

Consiliul de administrare AFAM va analiza aplicațiile și va selecta participanții la program în baza criteriilor de eligibilitate.

 • Ședința inițială de informare și ședința de stabilire a perechilor mentor – mentee (diadelor)

Mentee-le pre-selectate să participe la program vor fi invitate la o ședință de informare și training pe parcursul căreia se va discuta în detalii modalitatea de desfășurare a programului, metodele utilizate etc. Mentee-le vor fi învățate să stabilească scopurile pentru program și obiectivele specifice pentru relația de mentorat, să se prezinte și să își definească așteptările.

În cadrul ședinței comune cu mentori, vor fi discutate regulile programului, responsabilitățile și drepturile fiecărui participant. Mentee-le vor face cunoștința cu mentorii după metoda speed networking. Ulterior, vor completa o fișă prin care vor putea selecta 3 mentori, urmând ca echipa proiectului să creeze fiecare diadă.

 1. Desfășurarea programului (25 februarie 2018 – 31 ianuarie 2019).

În această perioadă mentorii și mentee-le vor lucra utilizând metodele pe care le vor considera de comun acord ca fiind cele mai eficiente, respectând însă cerințele minime față de desfășurarea programului mentorat, care vor fi stabilite în prealabil.

 • Pe parcursul desfășurării programului, mentee-le vor fi invitate să participe în rând cu membrele Asociației la toate evenimentele AFAM. Adițional, o dată pe lună pentru mentee se vor face întâlniri tematice în grup denumite „mentor-rings”, la care vor fi chemați experți și mentori cu experiență practică în diferite domenii, solicitate de mentee.
 1. Monitorizarea programului (pe parcurs).

Participanții la Program (atât mentee-le, cât și mentorii) vor completa sistematic un formular prin care vor evalua modul de desfășurare a programului și utilitatea acestuia. În baza acestor formulare vor fi efectuate ajustări și îmbunătățiri la program pentru o eficiență și mai mare în a doua etapă.

Va fi creat un comitet responsabil pentru monitorizarea activităților și a desfășurării procesului pe parcursul programului, precum și pentru a interveni cu îmbunătățiri, după caz.

 1. Evaluarea intermediară și finală (mai 2018, decembrie 2018)

La mijlocul și finalul programului se vor stabili întâlniri cu fiecare participant pentru a verifica în baza unui checklist cum s-a desfășurat programul și în ce măsură au fost satisfăcute așteptările fiecărui participant.

 • Evenimentul de finalizare (ianuarie 2019).

Pentru a face concluziile finale, dar și pentru a celebra succesele fiecărui participant va fi organizat un eveniment de închidere a programului. În cadrul evenimentului vor fi relatate istorii de succes ale programului și premiate cele mai rezultative reușite ale diadelor.

Criteriile de eligibilitate pentru mentee

Femeile din toate localitățile R. Moldova

Cu  intenția clară de a deschide o afacere / dezvolta o afacere existentă

Completarea corespunzătoare a formularului de aderare și calitatea informației prezentată în formular (coerență, atitudine, convingere)

Claritate cu privire la scopuri și obiectivele fața de mentor

Responsabilitate pentru participare și atitudine serioasă

Posibilitatea de a se deplasa la Chișinău cel puțin o dată pe lună

Aplicarea la program până la data limită (15 ianuarie 2018).

*În procesul de selectare a participantelor, prioritate vor avea următoarele categorii de femei: femei cu dizabilități, mame singure, victime ale violenței, refugiate, reprezentante ale minorităților etnice din Republica Moldova și alte grupuri cu acces limitat la informație și oportunități de finanțare.

Formularele de aderare completate trebuie să fie trimise la adresa info@afam.md până la data de 15 ianuarie 2018, ora 23.00.